Energiatakarékossági ötletek

Hasznos tippek a fogyasztás csökkentésére

Szellőztetés: gyorsan és hatékonyan

Szellőztessen így: először zárja el a fűtőtestet, majd nyissa ki az ablakot. Néhány perc elég ahhoz, hogy friss levegőt engedjen a lakásba – anélkül, hogy az utcát fűtené.

Szabályozza a szoba hőmérsékletét igényének megfelelően

Takarékoskodjon alvás közben, ez igen egyszerű. Tekerje le a radiátor szabályozóját éjszakára, vagy ha nem tartózkodik otthon. Azonban ne hagyja a szobát teljesen kihűlni – a felfűtés szintén költséges.

Hagyja szabadon a fűtőtestet

Vastag függönyök, bútorok ne takarják a fűtőtestet. Ha zajosan működik: engedje ki a szelepen át a levegőt. Még valami: ha a radiátort ruhaszárításra használja – számlája akkor is emelkedni fog.

Ellenőrizze az ablakát gyertyával

Ellenőrizte már ablakai szigetelését? Szigetelje a nyílászárót, és ellenőrizze egy égő gyertyával. Ha a láng nem mozog, megfelelő a szigetelés. Ha éjszakára leengedi a redőnyt és elhúzza a függönyöket – akkor is megtakarít még néhány forintot.

Csukja be az ajtót

Akadályozza meg, hogy a meleg, nedves levegő a kevésbé fűtött helyiségbe áramoljon. Tartsa az ajtókat zárva. Így a falak penészedését is megakadályozza.

A levegő megfelelő nedvességtartalma

A nedves levegőt melegebbnek érezzük és egyúttal a porlerakódást is gátolja. A növények és a párásító készülékek javítják a komfortérzetet. Azonban az is fontos, hogy a fürdőszobai és a konyhában képződött gőzt szellőztesse ki a lakásból.

Víz: a kevesebb több

Ha kevesebb vizet használ, óvja pénztárcáját. Csökkentse a mennyiséget víztakarékos fürdőszobai szerelvények, víztartályok és háztartási gépek használatával, mindig jól zárja el a vízcsapokat és zuhanyozzon fürdés helyett.

A fűtőtest rendszeres légtelenítése

Így az energia-felhasználás a folyamatosan áramló víz miatt optimális lesz.

Ugrás a lap tetejére