Energiahatékonyságról szóló irányelv (EED)

Az Európai Parlament és az Európai Tanács 2012/27/EU irányelve az energiahatékonyságról (EED)

2016. december 31-től kötelező a fogyasztásalapú költségelszámolás

Az energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU irányelv alapján minden EU tagállamnak - így Magyarországnak is – 2014. június 5-ig kötelező jogszabályba foglalnia a fogyasztásalapú költségelszámolás bevezetését. A vonatkozó irányelvet az Európai Parlament és az Európai Tanács 2012. október 25-én fogadta el.

Az irányelv célja, hogy - az energiafogyasztás és a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében - a fogyasztók tudatosabban alakítsák fűtési energia-felhasználásukat és melegvíz-fogyasztásukat. Igazolható, hogy a fűtés- és a melegvíz fogyasztásarányos elszámolása és ezen keresztül a fogyasztás-alapú díjfizetés a felhasználókat energiatudatosabbá teszi, és növeli a takarékossági hajlandóságot. Azokban az épületekben, ahol Magyarországon költségmegosztók felszerelésével megvalósult a fogyasztásarányos elszámolás, a fűtési energiafogyasztás átlagosan mintegy 20%-kal csökkent.

Az irányelvnek megfelelően a fogyasztásalapú elszámolás bevezetése érdekében Magyarországon is minden többlakásos távfűtéses és központi fűtéses lakóépületben kötelező lesz felszerelni a fűtési költségmegosztókat* legkésőbb 2016. december 31-ig. A jövőben a hűtési-, fűtési energiafogyasztást és melegvíz fogyasztást évente legalább egy alkalommal a tényleges fogyasztás alapján kell elszámolni.

A Techem készülékei és költségmegosztási szolgáltatásai a legkorszerűbb technológia alkalmazásával tesznek eleget az EED előírásainak

A Techem több mint 60 éves nemzetközi tapasztalattal áll Partnerei rendelkezésére a fűtés-, hűtés- és melegvíz-felhasználás pontos, fogyasztásarányos mérésében és az ezekhez kapcsolódó költségek elszámolásában. Az általunk alkalmazott technológiák a legkorszerűbb műszaki színvonalat képviselik, és kivétel nélkül megfelelnek a hatályos jogszabályok-, szabványok előírásainak és az új EU energiahatékonysági irányelvben rögzítetteknek. Világszerte 47 millió mérőkészülékünk üzemel, amelyek közül több mint 25 millió rádió-távleolvasás segítségével továbbítja a fogyasztási adatokat. Okos mérési rendszereink, rádiótávleolvasású készülékeink és innovatív műszaki megoldásaink révén Partnereink biztosra vehetik, hogy már most megfelelnek minden olyan előírásnak, amelyet az EU energiahatékonysági irányelv alapján a közeljövőben megalkotandó magyar jogszabály várhatóan tartalmaz majd.

Készséggel segítjük Önöket a fenti előírások megvalósításával kapcsolatban. Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal az alábbi telefonszámokon vagy e-mail címen:

+36 (1) 237 1350, +36 (1) 374 1010

techem(at)techem.hu

* Az irányelv alapján „egyéni hőmennyiségmérőket vagy ahol ez költséghatékonyan nem megvalósítható, ott költségmegosztókat kell felszerelni”. A függőleges elosztású fűtési rendszerek esetében csak a költségmegosztók alkalmazása költséghatékony, mivel az egyéni hőmennyiségmérők alkalmazása csak a fűtési rendszer átcsövezésével lehetséges.

Ugrás a lap tetejére